De Vereniging

Zeilvereniging Daan Fok is opgericht op 29 mei 1962, en is gevestigd in keistad Amersfoort. De vereniging is bedoeld voor de middelbare scholieren van Het Nieuwe Eemland College en ’t Hooghe Landt College. Onze vijf boten liggen op De Loosdrechtse Plassen. Daan Fok is een kleine club mensen, met plek voor zo’n 56 leden. Lid word je in het beste geval in de eerste klas, en in de daarop volgende jaren word je stapsgewijs opgeleid tot volwaardig zeiler.

Eerst haal je je bemanningskaart, wat betekent dat je in staat bent alle basishandelingen op een boot uit te voeren.
De laatste zeilkaart is de valkenkaart. Met een valkenkaart op zak ben je in staat in je eentje een valk (boot van 6,5 meter lang) te zeilen. Het streven is om de leden op het niveau van de valk te krijgen, nog voor ze de middelbare school verlaten.

Valkenkaarthouders worden aspirant-zeilleiders, aspirant-zeilleiders worden zeilleiders en de zeilleiders leiden de nieuwe leden op. Zo houdt de club zichzelf draaiende!

Is het geen wonder?

De valk is een middelgrote open zeilboot. Tegenwoordig is vooral polyester uitvoering erg populair voor recreatie en zeillessen; in dit geval worden de boten polyvalken genoemd.

Maar er is meer

Hoogtepunt van het jaar is het zeilkamp, standaard in de laatste week van de zomervakantie georganiseerd. Het zeilkamp is natuurlijk niet verplicht, maar een absolute must voor ieder enthousiast lid en de perfecte manier om grote stappen voorwaarts te maken op het gebied van zeiltechniek. Soms wordt er een staand kamp georganiseerd vanuit een vaste locatie, bijvoorbeeld een kampeerboerderij in Friesland. Andere jaren is het een trekkamp, bijvoorbeeld door Noord- en Zuid-Holland.

In de winter (oktober-april) is er botenonderhoud, dit gebeurt eens per maand bij Karel Doorman om de boten klaar te krijgen voor het zomerseizoen. Op de ‘plonsdag’ in april worden de boten in Jachthaven Wetterwille in het water gelegd, op de ‘anti-plonsdag’ in oktober gaan ze richting de onderhoudslocatie. Verder worden er allerlei zomer- en winteractiviteiten georganiseerd en is er bijvoorbeeld elk jaar een ouderdag.

Tijdens het winterseizoen is het niet alleen maar schuren en verven. Onze Zomer Winter Activiteiten Commissie (ZWAC) zorgt er voor dat er ook tijdens de winter regelmatig leuke dingen zijn waar je vrijblijvend aan mee kan doen. Denk hier aan dingen als lasergamen, bubble-voetbal, bowlen en survivallen.

Natuurlijk is het de bedoeling dat je lekker veel komt zeilen, maar als je een keertje niet kan is dat geen punt. Bij Daan Fok leer je op een leuke manier zeilen, met schoolgenoten uit alle klassen en jaren – de gezelligheid er omheen is minstens zo belangrijk als de zeillessen zelf.

 

Diploma’s

Zeilvereniging Daan Fok kent haar eigen diploma’s. Binnen de club word je stap voor stap opgeleid tot zeilleider. Ons kaartensysteem doorloop je tijdens de middelbare school. Wanneer je een vaardigheid zelfstandig beheerst wordt deze op een zeildag afgetekend. Elke kaart bestaat uit diverse vaardigheden die je driemaal zelfstandig moet uitvoeren voordat je een kaart kunt behalen. Het kaartensysteem in CWO georiënteerd:

 

  1. Bemanningskaart: Je bent een volwaardig bemanningslid
  2. Zelfstandig Zeilen: Tot windkracht 3 mag je samen met een andere Zelfstandig Zeilen kaarthouder een valk meenemen
  3. Vlettenkaart: Tot windkracht 4 mag je samen met een andere Zelfstandig Zeilen kaarthouder een valk meenemen
  4. Valkenkaart: Tot windkracht 5 mag je zelfstandig met een (onervaren) bemanningslid op een valk varen
  5. Aspirant-zeilleider: Tot windkracht 6 mag je volledig zelfstandig op een valk varen (ook buiten Loosdrecht)
  6. Zeilleider: Je geeft instructie aan de leukste zeilvereniging van Nederland!