Info over polyvalk

Afmetingen: 6,50 m × 2,0 m
Gewicht: 530 kg
Diepgang: 0,85 m (de df-valken steken slechts 0,70 diep)
Tuigage
Grootzeil: 12,0 m²
Genua: 6,5 m²
Fok: 4,0 m²
Spinnaker: 14,5 m²
Materiaal romp: Polyester
Ontwerp: 1939, E.G. van de Stadt
Zeilboot

Eigenschappen
Onze valken zijn sloepgetuigd met gaffeltuig en voeren een grootzeil van 12 m² en een fok van 4 m². Wedstrijduitvoeringen, van hout, hebben een genua van 6,5 m² en een spinnaker van 14,5 m². Het roer is aangehangen, al zijn er ook exemplaren, vooral huurvalken, met een doorgestoken roer.
Voor recreatief – en lesgebruik is de boot groot genoeg om er met vier personen in te toeren en er (met enige inschikkelijkheid) ook in te slapen. Check daarvoor de foto’s van sommige van onze geweldige kampen. Een voordeel van de valk is dat de boot weinig buist en dat de mast eenvoudig te strijken is. Door de geringe diepgang (ongeveer 85 cm) is de boot zeer geschikt voor binnenwater, zoals de Loosdrechtse Plassen en de Friese Meren, maar door de lage boeg is de boot niet geschikt voor het IJsselmeer of op zee.

Geschiedenis
Het ontwerp van de valk stamt uit 1939 en is van E.G. van de Stadt. De boot is ontworpen in opdracht van de firma Bruynzeel om de mogelijkheden van hun nieuwe product hechthout (een soort multiplex) te demonstreren. De productie van de eerste 200 boten is ook door Bruynzeel gedaan, met de bedoeling de boot zo snel mogelijk als officiële wedstrijdklasse erkend te krijgen. Dit doel werd bereikt in december 1940. Latere boten zijn gebouwd door verschillende jachtwerven en enkele zeer ervaren zelfbouwers. Totaal bedraagt het aantal gebouwde en geregistreerde boten in deze wedstrijdklasse ruim 800.
Vanaf de jaren ‘70 worden er ook valken in polyester gebouwd (“Polyvalk”), en sindsdien is het een populaire open zeilboot voor particulieren, verhuurbedrijven en zeilscholen. Bekende merken zijn: de Ottenhome Heeg (voorheen Breehorn), Hoora en de Geuzenboats. De moderne polyvalk is onzinkbaar, voorzien van een zelflozende kuip, aluminium of houten rondhouten en een aangehangen of doorgestoken roer. 

BRON: www.wikipedia.nl en eigen fantasie (rvdkant)