De Vereniging

Zeilvereniging Daan Fok is voor alle middelbare scholieren uit Amersfoort. Onze vier boten liggen op De Loosdrechtse Plassen. Bij Daan Fok leer je op een leuke manier zeilen, met schoolgenoten uit alle klassen en jaren – de gezelligheid er omheen is minstens zo belangrijk als de zeillessen zelf. Lid word je in het beste geval in de eerste klas, en in de daarop volgende jaren word je stapsgewijs opgeleid tot volwaardig zeiler. Daan Fok is een kleine club mensen, met plek voor zo’n 56 leden.

Hoe werkt dat dan?
Eerst haal je je bemanningskaart, wat betekent dat je in staat bent alle basishandelingen op een boot uit te voeren. De laatste zeilkaart is de valkenkaart. Met een valkenkaart op zak ben je in staat in je eentje een valk (boot van 6,5 meter lang) te zeilen. Het streven is om de leden op het niveau van de valk te krijgen, nog voor ze de middelbare school verlaten.

Valkenkaarthouders worden aspirant-zeilleiders, aspirant-zeilleiders worden zeilleiders en de zeilleiders leiden de nieuwe leden op. Zo houdt de club zichzelf draaiende!

Is het geen wonder?

Natuurlijk is het de bedoeling dat je lekker veel komt zeilen, maar als je een keertje niet kan is dat geen punt. 
 

Onze diploma's

Zeilvereniging Daan Fok kent haar eigen diploma’s. Binnen de club word je stap voor stap opgeleid tot zeilleider. Ons kaartensysteem doorloop je tijdens de middelbare school. Wanneer je een vaardigheid zelfstandig beheerst wordt deze op een zeildag afgetekend. Elke kaart bestaat uit diverse vaardigheden die je driemaal zelfstandig moet uitvoeren voordat je een kaart kunt behalen. Het kaartensysteem is CWO georiënteerd

Zeilkampen
0
Polyvalken
0
Zeildagen
0
En dat allemaal voor maar

€235

per jaar

Maar er is meer

In de winter (oktober-april) is er botenonderhoud, dit gebeurt eens per maand bij Karel Doorman om de boten klaar te krijgen voor het zomerseizoen. Op de ‘plonsdag’ in april worden de boten in Jachthaven Wetterwille in het water gelegd, op de ‘anti-plonsdag’ in oktober gaan ze richting de onderhoudslocatie. Verder worden er allerlei zomer- en winteractiviteiten georganiseerd en is er bijvoorbeeld elk jaar een ouderdag.

Tijdens het winterseizoen is het niet alleen maar schuren en verven. Onze Zomer Winter Activiteiten Commissie (ZWAC) zorgt er voor dat er ook tijdens de winter regelmatig leuke dingen zijn waar je vrijblijvend aan mee kan doen. Denk hier aan dingen als lasergamen, schaatsen, bubble-voetbal, bowlen en survivallen.

Zeilkamp

Hoogtepunt van het jaar is het zeilkamp, standaard in
de laatste week van de zomervakantie georganiseerd. Het zeilkamp is natuurlijk
niet verplicht, maar een absolute must voor ieder enthousiast lid en de
perfecte manier om grote stappen voorwaarts te maken op het gebied van
zeiltechniek. Soms wordt er een staand kamp georganiseerd vanuit een vaste
locatie, bijvoorbeeld een kampeerboerderij in Friesland. Andere jaren is het
een trekkamp, bijvoorbeeld door Noord- en Zuid-Holland.

Naast ons zomer zeilkamp hebben wij sinds een aantal jaar ook een openingskamp! Het weekend nadat de boten in het water zijn ‘geplonst’ openen wij ons zeilseizoen met een kamp op het Holtus eiland in Loosdrecht, waar we met z’n allen slapen in de Ome Jan.